Snel een afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u
ons rechtstreeks bellen :

0471/66 58 62

Of neem direct contact op met één van onze praktijken.

Hallux abducto valgus

Bij een hallux abducto valgus is er sprake van een scheefstand van het grote teengewricht.

Oorzaak: Dit kan worden veroorzaakt door overerving, het dragen van verkeerd schoeisel (hoge hak en te smal) en/of het naar binnen kantelen van de voeten.

Symptomen: Vaak is er naast de scheefstand een knobbel op de binnenkant van de voet zichtbaar, doordat het eerste middenvoetsbeentje in tegengestelde richting van de teen draait. Deze knobbel veroorzaakt soms pijnklachten bij het dragen van schoeisel. Soms komen ook pijnklachten in het gewricht voor of gaan de klachten gepaard met slijtageverschijnselen van het gewricht. Door de afwijkende stand van de grote teen wordt de afwikkeling ook anders waardoor elders in de voet en/of tenen ook klachten kunnen ontstaan.

Therapie mogelijkheden: Podologie
Uw podoloog heeft u naast een paar podologische functionele zolen de volgende behandeling voorgeschreven en in het adviesgesprek toegelicht:

  • Schoenadvies


Draag schoenen met een brede neus en platte zool. Een schoen met een hak verhoogt de belasting op uw grote teengewricht.

Helaas kan de podoloog uw grote teen niet recht zetten en richt de behandeling zich vooral op pijnvermindering en functieverbetering van het voetgewricht. Mochten de klachten niet verminderen dan kan chirurgisch ingrijpen in overweging worden genomen.  

Na zes tot acht weken komt u terug voor controle. Tijdens dit bezoek wordt de voortgang van uw behandeling besproken. Op basis van uw bevindingen kan de behandeling dan eventueel aangepast worden.